Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kobalt 60 en verval

Goede avond,

a)Het radioactieve element Kobalt -60 vervalt 12,35% per jaar .Bepaal de halveringstijd?
b)Het radioactieve element plutonium 241 heeft een halveringstijd van 10 jaar .Wat is zijn verval per jaar in procent uitgedrukt?
MGV,
Rik

Rik Le
Iets anders - dinsdag 22 november 2011

Antwoord

Dag

a) Als de hoeveelheid per jaar met 12,35% afneemt,blijft er 87,65% over en is de "groeifactor" dus gelijk aan 0,8765 (groeifactor 1 betekent afname)

De functie is dus :
N(t) = N(0).(0,8765)t met t = aantal jaren.
Bepaal nu t zodat
N(t)/N(0) = (0,8765)t = 1/2

b) Nu gaat men uit van de vergelijking
N(t) = N(0).(1/2)t/10
want als t=10 is N(t)/N(0) = 1/2

Dit is te schrijven als
N(t) =
N(0).(0,5)t/10 =
N(0).(0,5)0,1.t =
N(0).[(0,5)0,1]t =
N(0).(0,933)t

De groeifactor is dus gelijk aan 0,933 = 93,3%
Het verval is dus gelijk aan 6,7%

Ok?





LL
dinsdag 22 november 2011

©2001-2024 WisFaq