Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rattenplaag

Goede dag,
Een koppel ratten zorgt voor zowat 20 ratten per jaar in de voortplating.Na hoeveel jaar overtreft het aantal nakomelingen van één koppel ratten de huidige wereldbevolking( neem 6,4 miljard bewoners van onze planeet.)
Ik kan bij dit soort vragen maar geen passende formule opstellen.
Groeten,
Rik

rik Le
Iets anders - maandag 21 november 2011

Antwoord

Dag

Stel dat er op zeker moment x ratten zijn.
Deze vormen x/2 paren, die na een jaar x/2.20 = 10x jonge ratten voortbrengen.
Na één jaar zijn er dus x (de ouderparen) + 10.x (de nieuwelingen) = 11.x ratten.
Na één jaar is het aantal ratten dus ver-elf-voudigd.
De functie is dus : x(t) = 2.11t met t = aantal jaren.
Het aantal nakomelingen is dan gelijk aan 2.11t - 2 (het oorspronkelijke ouderpaar)

LL
maandag 21 november 2011

©2001-2024 WisFaq