Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 66169 

Re: Lagrange

Maar is de partiële afgeleide fx dan niet '-2x-y2'? Want je moet toch differentiëren met 'respect to x' en y laten staan zoals die is? Dacht ik.. Of denk ik nu verkeerd?

Want bij een andere som, als f(x,y)=x2y dan is fx=2xy en fy=x2, toch?

Kim
Student universiteit - zondag 13 november 2011

Antwoord

Nee. Als je differentieert naar 'x' beschouw je 'y' als een constante. Termen met alleen 'y' zijn dus ook constanten. De afgeleide van een constante is nul.

Bij f(x,y)=x2y is 'y' ook een constante, zodat de afgeleide naar 'x' inderdaad fx=2xy is, maar dat is dan wel iets anders!

Je moet er nog even goed naar kijken!

WvR
zondag 13 november 2011

©2001-2024 WisFaq