Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Recursieve betrekking

Hallo,
Ik heb een vraag over de volgende recursierelatie:

xn = Axn + B

met algemene oplossing:

xn = An(x0-B/1-A) + B/1-A als A¹1

(Als A = 1 dan triviaal: xn = x0 + nB)

1) Nu is mijn vraag: Hoe kan men deze algemene oplossing vinden? Heb al wat geprobeerd met inductie en limieten maar kom niet echt verder.

2) Is er een algemene strategie om een oplossing van een recursierelatie te vinden in termen van x0 en n (als deze bestaat)?

Groeten,
Thomas

Thomas
Student universiteit - donderdag 10 november 2011

Antwoord

De recursierelatie luidt anders dan u hebt opgeschreven, namelijk:

xn+1 = Axn + B.

Dus x1 = Ax0 + B en

x2 = Ax1 + B = A(Ax0 + B)+B =
A2x0 + AB + B = A2x0 +(A+1)B, en

x3 = Ax2 + B = A(A2x0 +(A+1)B)+B = A3x0 + A(A+1)B + B = A3x0 + (A2+A+1)B

Bereken nu zelf x4 en daarna eventueel nog x5.

U ziet weldra (en kunt met inductie bewijzen) dat

xn = Anx0 + (An-1+An-2+..+A+1)B = Anx0 + B(An-1)/(A-1), en dat kan men eenvoudig herleiden tot de oplossing die u geeft.

Een algemene strategie voor het oplossen van een recursierelatie kan ik u niet geven, maar het loont altijd de moeite om eerst de eerste termen uit te rekenen.

hr
vrijdag 11 november 2011

©2001-2024 WisFaq