Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lineair ?

beschouw een functie f: 2 -- 3. Is de voorwaarde dat f(0.0) = f(0.0.0) een nodige of een voldoende voorwaarde opdat f lineair zou zijn ?

Ik weet dat je lineairiteit moet gaan bewijzen via :
f(x+y) = f(x) + f(y) en f(gx) = gf(x)

Maar ik zie niet hoe ik dit zou moeten doen ?

Kunnen jullie me helpen ?

liese
Student universiteit België - zaterdag 5 november 2011

Antwoord

Beste Liese,

Je bedoelt wellicht f(0,0) = (0,0,0) in plaats van f(0,0,0)? De functie neemt als argument immers een koppel en heeft een drietal als beeld. Een lineaire afbeelding beeldt de nulvector steeds af op de nulvector, immers geldt voor f lineair:

f(0) = f(0+0) = 2*f(0)

Zodat f(0) enkel de nulvector 0 zelf kan zijn.

Het is dus een nodige voorwaarde, maar de voorwaarde is niet voldoende. Probeer zelf een tegenvoorbeeld te maken: zoek een functie f die 0 wel op 0 afbeeldt, maar niet lineair is.

mvg,
Tom

td
maandag 7 november 2011

©2001-2024 WisFaq