Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Twee vergelijkingen met twee onbekenden

Voor de berekening van een resulterende kracht van 15 kN in Y-richting in een opgave van het vak Statica heb ik 2 vergelijkingen gemaakt:

-Fcos(A) + 6 + 8sin30° = 0
-Fsin(A) - 8cos30° = -15

Met (A) bedoel ik hoek alfa.

Ik wil nu de eliminatiemethode gaan gebruiken. Zodat ik één onbekende bereken door bijvoorbeeld elke term van de eerste functie te vermenigvuldigen met de kleinste gemeenschappelijke veelvoud of elke term van de tweede functie te vermenigvuldigen met de k.g.v. (kleinste gemeensschappelijke veelvoud).

-Fcos(A) + 6 + 8sin30° = 0
-Fsin(A) - 8cos30° = -15

Ik zie niet een gemeenschappelijke veelvoud in deze functies. Mijn eerste gedachte is: zorgen dat +8sin30° en -8cos30° nul worden,na het aftrekken van +8sin30°· k.g.v.
en 8cos30°· k.g.v. met elkaar.

Dan heb ik deze geëlimineerd en kan ik een functie voor F berekenen, die ik daarna weer invul om de hoek te berekenen.

Mijn vraag is dus: wat is de k.g.v. van 8sin30° met -8cos30°, of is het beter dat ik deze vergelijkingen met substitueren oplos?

Klaas
Student hbo - donderdag 3 november 2011

Antwoord

Klaas,
Fcosa=A(bekend) en Fsina=B(bekend),dus Fsina/Fcosa= tanga=B/A.Hieruit kun je a berekenen.

kn
donderdag 3 november 2011

©2001-2024 WisFaq