Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lagrange voor nul delen

Beste wisfaq,

Ik heb een vraag over een lagrange vergelijking.

f(x,y) = x2y en x2+2y2=6

fx(x,y)=2xy
fy(x,y)=x2

gx(x,y)=2x
gy(x,y)=4y

2xy = lambda 2x
x2 = lambda 4y

nu doe ik het volgende
2xy / 2x = lambda (x≠0)
x2 / 4y = lambda (y≠0)

deze 2 vergelijkingen tegen elkaar opstellen
krijg ik:
4y2=x2

dit kan ik vervolgens invullen in x2+2y2=6
x = +/- 2
y = +/- 1

doordat x=0 wel een oplossing is behandel ik dit apart.
2y2=6
y2=3
y=+/- Ö3

uitkomsten:

f(+/-2,+/-1)= ....
f(0,+/-Ö3)=...

mijn vraag is mag ik door x en y delen? want x is wel nul. Heb ik het genoeg afgehandeld als ik zeg dat x≠0? an vervolgens als ik x=0 apart behandel?

alvast bedankt voor uw antwoord :)

Jess
Student universiteit - maandag 31 oktober 2011

Antwoord

Als je deelt door 'x' of 'y' dan moet je inderdaad nieuwe gevallen onderscheiden voor het geval dat x=0 c.q. y=0.
Zie Wie een kuil graaft voor een ander voor een voorbeeld. Je moet maar 's kijken.

Zie ook Lagrange

WvR
maandag 31 oktober 2011

©2001-2024 WisFaq