Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekenen kosten krediet

Ik heb hier een opgave en een uitwerking ervan, ik

Iemand sluit bij zijn bank een persoonlijke lening af ten bedrage van € 6.000,–. Er
wordt 8% intrest per jaar berekend over de volle duur van de 15 maandelijkse
termijnen van elk € 400,–. De eerste termijn vervalt na 1 maand. De berekende intrest
wordt bij het sluiten van de lening ingehouden.
Bereken de werkelijke kredietprijs.

Ingehouden kosten=
1.200
15x8x6.000
= 600
Krediet = 6.000 – 600 = 5.400
Gemiddelde looptijd =
2
1 + 15
= 8 maanden
Kosten per jaar =
8
12
x 600 = 900
Kredietprijs =
5.400
900
x 100% = 16,667%

Kan iemand mij vertellen waar de 1200 voor staat bij het berekenen van de ingehouden kosten?

Layos
Student hbo - zondag 30 oktober 2011

Antwoord

Op volstrekt onbegrijpelijke wijze wordt het getal waardoor gedeeld moet worden geschreven boven de berekening van het getal dat gedeeld moet worden door dat getal.
Die 1200 zijn afkomstig van het aantal maanden in een jaar (12) vermenigvuldigd met de factor 100 die bij berekeningen met procenten altijd wordt gebruikt.
Persoonlijk zou ik de ingehouden kosten eenvoudig berekenen als 15/12·0.08·6000=600.
Evenzo zou ik de gemiddelde looptijd berekenen als (1+15)/2=8 maanden.
Evenzo zou ik de kosten per jaar dan berekenen als 12/8·600=900.
En tot slot zou de kredietprijs dan berekenen als 5400/900·100%=16,667%

hk
woensdag 2 november 2011

©2001-2024 WisFaq