Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afleggen van afstand

Goede dag,
Jan vertrekt om 12 uur uit Brugge en rijdt een zeker traject aan 18 km per uur. Een half uur later vertrekt Lieven met zijn snorfiets en rijdt met een gemiddelde van 28 km per uur hetzelfde traject... Wanneer haalt Lieven Jan in en hoeveel kilomeers hebben beiden dan afgelegd??
Ik ben echt niet overtuigd van mijn rekenwerk ..

Lieven gaat een1/2 later op pad en dan heeft Jan al 9 km gereden.
Ik dacht dat x/18 het deel van jan is en y/28 dit van Lieven met y= x+9
x/18/=(x+9)/28
en y=x+9
28x=18x+162
10x=162
x=16,2
y=16,2+9=25,2
Lieven doet 25,2 km en Jan 16,2 km...
Neen overtuigend is het niet, geloof ik...
Groeten,
Rik
x=16,2 km

Rik Le
Iets anders - zondag 30 oktober 2011

Antwoord

Dag

Als Jan en Lieven op dezelfde plaats vertrekken en als Lieven Jan inhaalt, hebben ze uiteraard dezelfde afstand afgelegd. Stel deze afstand gelijk aan s.
Stel de tijd van Jan gelijk aan t, dan is de tijd van Lieven gelijk aan t - 1/2

Afgelegde weg van Jan = afgelegde weg van Lieven, dus

18.t = 28.(t - 1/2)
waaruit : t = 1,4 u en s = 25,2 km

Ok?

LL
zondag 30 oktober 2011

©2001-2024 WisFaq