Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Druk z in x en y uit

Druk z in x en y uit:

$\eqalign{\frac{x+z}{2z-5yz}=\frac{2}{5}}$

P.Ange
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 27 oktober 2011

Antwoord

Lees je een keer de spelregels?

$
\eqalign{
& \frac{{x + z}}
{{2z - 5yz}} = \frac{2}
{5} \cr
& 5\left( {x + z} \right) = 2\left( {2z - 5yz} \right) \cr
& 5x + 5z = 4z - 10yz \cr
& z + 10yz = - 5x \cr
& z(1 + 10y) = - 5x \cr
& z = - \frac{{5x}}
{{1 + 10y}} \cr}
$

Je moet maar 's kijken. Kruislings vermenigvuldigen. Haakjes wegwerken, Gelijksoortige termen samennemen. Termen zonder 'z' naar rechts, termen met 'z' naar links en dan hopen dat je kunt ontbinden in factoren en 'z' kan vrijmaken. Hier ging dat wonderwel.

WvR
donderdag 27 oktober 2011

©2001-2024 WisFaq