Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortelbreuk vermenigvuldigen

Hallo,

ik heb een heel eenvoudige som (volgens mij), maar ik zie het gewoon even niet:

1/2 8 wortel a x a/q

Hier moet uitkomen wortel a/2q, maar ik kom er echt niet uit. Zeker niet met kruislings vermenigvuldigen!

Wie kan me helpen?!

Met vriendelijke groet,

Raymond

Raymon
Student hbo - dinsdag 18 oktober 2011

Antwoord

Hallo Raymond,

Volgens mij heb je een typfout gemaakt en hoort het cijfer 8 niet in de formule. Het antwoord klopt bij deze opgave:

1/2 × $\sqrt{ }$(a) x a/q

Ik neem dus maar even aan dat dit de opgave is. kruislings vermenigvuldigen is hier niet juist, dit doe je wanneer twee breuken gelijk zijn aan elkaar:

a/b = c/d $\Rightarrow$ a×d = b×c

Jij moet echter twee breuken vermenigvuldigen. Hiervoor geldt de regel:

a/b × c/d = (a×c)/(b×d)

In jouw geval dus:

(1×a)/(2$\sqrt{ }$(a)×q)

Schrijf a als $\sqrt{ }$(a)×$\sqrt{ }$(a):

(1×$\sqrt{ }$(a)×$\sqrt{ }$(a))/(2$\sqrt{ }$(a)×q)

De $\sqrt{ }$(a) onder de breukstreep valt weg tegen een $\sqrt{ }$(a) boven de breukstreep, dan hou je het gegeven antwoord over.

Duidelijk zo?

GHvD
dinsdag 18 oktober 2011

©2001-2024 WisFaq