Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 65856 

Re: Re: Snelheid vrachtwagen

Hallo MBL,
Er stond een klein foutje in je tekst , zie ik nu .
Het brandstofverbruiktis gegeven als 5+0.002x2 enn niet 5+0,02x2
NIet erg hoor.
Ik rekende nog eens alles na:
f(x)=(400/x)*(19.8)+(5+0,002x2)(1,1)
f(x)= (7920/x)+(5,5+0,0022x2)
f(x)= (7920+5,5x+0,0022x3)/x
f'x)= ((5,5+0,0066x2)x-1(7920+5,5x+0,0022x3))/x2
f'(x)= (0,0044x3-7920)/x2
f'(x)=0 voor 0,0044x3-7920=0
f'(x)=0 x3=7920/0,0044
x3=7920/0,0044
x=121,64 km/uur Dit zou dan de toegelaten snelheid moeten zijn (antwoordregister geeft echter=107,24 km/uur...
Klopt mijn rekenwerk of is er toch ergens wat mis ??
Groeten en een goede nacht,
Rik

Rik Le
Iets anders - zondag 16 oktober 2011

Antwoord

Nee, nu ga je de fout in en dat zit 'm niet in dat ene nulletje van mijn 0,02.
Ik vroeg je in de eerste beantwoording of de benzinekosten voor het hele traject waren of per liter. Je antwoordde daarop dat het het verbruik per uur is. Dán wordt het kostenplaatje ineens heel anders dan waar ik aanvankelijk vanuit ging, K = (400/x)*19.8 + (5 + 0,002x2).(1.1).(400/x) en deze functie heeft inderdaad een minimum bij de waarde x = 107.24

MBL
maandag 17 oktober 2011

©2001-2024 WisFaq