\require{AMSmath} Logaritmische vergelijking ik heb de vergelijking: log(8000) = 3 + 0,75 · log (t) ik moet via de exacte weg t vinden. Hoe ga je te werk? Tom Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 oktober 2011 Antwoord Het idee is om de uitdrukking om te schrijven naar: log(a)=log(b) Je weet dan dat a=b. In dit geval zou de uitwerking er dan zo uit kunnen zien: $ \eqalign{ & \log (8000) = 3 + 0,75 \cdot \log (t) \cr & \log (8000) = 3 + \log (t^{0,75} ) \cr & \log (8000) = \log (1000) + \log (t^{0,75} ) \cr & \log (8000) = \log (1000 \cdot t^{0,75} ) \cr & 1000 \cdot t^{0,75} = 8000 \cr & t^{0,75} = 8 \cr & t = 8^{\frac{1} {{0,75}}} = 8^{\frac{4} {3}} = 16 \cr} $ Kijk maar 's bij de 1. Rekenregels machten en logaritmen of je de juiste rekenregels herkent. WvR woensdag 12 oktober 2011 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
ik heb de vergelijking: log(8000) = 3 + 0,75 · log (t) ik moet via de exacte weg t vinden. Hoe ga je te werk? Tom Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 oktober 2011
Tom Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 oktober 2011
Het idee is om de uitdrukking om te schrijven naar: log(a)=log(b) Je weet dan dat a=b. In dit geval zou de uitwerking er dan zo uit kunnen zien: $ \eqalign{ & \log (8000) = 3 + 0,75 \cdot \log (t) \cr & \log (8000) = 3 + \log (t^{0,75} ) \cr & \log (8000) = \log (1000) + \log (t^{0,75} ) \cr & \log (8000) = \log (1000 \cdot t^{0,75} ) \cr & 1000 \cdot t^{0,75} = 8000 \cr & t^{0,75} = 8 \cr & t = 8^{\frac{1} {{0,75}}} = 8^{\frac{4} {3}} = 16 \cr} $ Kijk maar 's bij de 1. Rekenregels machten en logaritmen of je de juiste rekenregels herkent. WvR woensdag 12 oktober 2011
WvR woensdag 12 oktober 2011
©2001-2024 WisFaq