Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Economisch probleem

Goede dag,
Een bedrijf kan n stuks van een bepaald artikel verkopen aan p € met n=8100-180p. De kost voor n stuks is: 40000+5n
Tegen welke prijs is de winst maximaal?
Groeten,
Rik

Rik Le
Iets anders - zondag 9 oktober 2011

Antwoord

Je moet een functie opstellen in n of in p, maar in elk geval niet in beide variabelen. De keuze maakt verder niet veel uit. Ik kies nu voor n.
Uit n = 8100 - 180p kun je p vrijmaken. Schrijf dus p = .....
De n artikelen leveren n.p euro op. Hierin vervang je p door de zojuist gevonden uitdrukking in n.
De winst vind je door de opbrengst te verminderen met de kosten.
Kortom: W = n.p - K = n.p - (40000 + 5n) en omdat p uitgedrukt is in n, heb je een functie van 1 variabele. Het is de formule van een bergparabool (vandaar de maximumvraag). Bepaal dus de top zodat je de beste n weet en dus ook de beste p.

MBL
maandag 10 oktober 2011

©2001-2025 WisFaq