Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hebben asymptoten een domein?

Ik moet een asymptoot tekenen, maar ik heb geen idee hoe. Ik kan wel een schets maken nadat ik 'm ingevuld heb op de GR, maar dat is niet precies.

De functie is f(x)=(1/2)x-2-1

Ik dacht, als ik het domein weet dan is het makkelijker tekenen?

Nicole
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 28 september 2011

Antwoord

Functies hebben een domein. Deze (exponentiele) functie heeft als domein . Er zijn geen verticale asymptoten dus heeft het verder met het domein weinig te maken.

Je kunt f opvatten als een transformatie van de exponentiele standaardfunctie.
Zie exponentiële functie.

De standaardfuncties heeft als asymtoot y=0 (links). Verschuiven naar rechts heeft geen effect, maar verhuiven naar beneden wel. f heeft y=-1 als asymptoot.

Komt je dat bekend voor?

Zie ook voorbeelden voor meer voorbeelden.

WvR
woensdag 28 september 2011

©2001-2024 WisFaq