Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule bij een grafiek opstellen

Gegeven van lijn k is het punt A(0,5) en rck = 3.
Stel de formule voor lijn k op.

Dan heb je y=ax+b
Dus y=3x+b
en dan 5, de y-waarde :

5 = 3x + b
-3x + 5 = b
-3x = -5 + b

En dan kom ik er niet uit.

Iemand zei tegen mij dat ik het dan zo moest doen:
y = 3x + 5

Maar ik snap niet waarom dat dan goed zou zijn omdat
5 toch de Ywaarde is van het coordinaat?

sophie
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 18 september 2011

Antwoord

De vergelijking wordt y=3x+b. Als je dan (0,5) invult dan krijg je:

5=3·0+b
5=b

De vergelijking is y=3x+5

Maar dat laatste is natuurlijk een beetje moeilijker doen dan noodzakelijk. Je wist immers als dat van y=ax+b het snijpunt met de y-as (0,b) moet zijn! Je wist dus al dat b=5. Dus eigenlijk kon je de vergelijking zo opschrijven!

Zie ook lineaire verbanden

WvR
zondag 18 september 2011

©2001-2024 WisFaq