Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsel vergelijking in matrix notatie met de matrix I3

Ik moet een stelsel vergelijkingen in matrix notatie schrijven zo dat daarin de matrix I3 voorkomt. Heeft iemand een idee?

Martin
Student universiteit - zaterdag 17 september 2011

Antwoord

dag Martine,

Ik neem aan dat het om lineaire vergelijkingen gaat.
Het ligt eraan om hoeveel variabelen het gaat.
Als er 3 variabelen zijn, dan is het tamelijk direct:
Sorteer elke vergelijking in dezelfde volgorde van variabelen, en zet de constante in het rechterlid.
Noem A de (3×3) matrix van de coëfficiënten.
Noem b de (3×1) vector van de rechterleden.
Noem x de (3×1) vector van de onbekende variabelen.
Het stelsel is dan te schrijven als:
A·x=b
Vermenigvuldig nu links met A-1:
A-1·A·x=A-1·b
ofwel:
I3·x=A-1·b

Als er meer of minder variabelen zijn, dan kun je er ook nog wel een I3 in proppen, maar dat wordt dan wat gekunsteld.
groet,

Anneke
maandag 19 september 2011

©2001-2024 WisFaq