Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking op stellen bij cirkel

De lijn met vergelijking: 2x + 3y = 6 heeft 2 snijpunten met de assen, de punten A en B. Er is een cirkel door deze twee punten waarvan het middelpunt het midden van lijnstuk AB is.

Stel een vergelijking van deze cirkel op!

Isabel
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 14 september 2011

Antwoord

Eerst maar 's de snijpunten bepalen met de assen. Voor het snijpunt met de y-as is x=0. Invullen in 2x+3y=6 geeft 3y=6, dus y=0. Dus zeg maar: A(0,2).

Voor 't snijpunt met de x-as geldt y=0. Invullen in 2x+3y=6 geeft 2x=6 dus B(3,0).

Wat is het midden van AB? Dat is het punt (11/2,1). Het middelpunt van de cirkel is (11/2,1). De straal is 31/4 (ga na!!)

Helpt dat?

q65697img1.gif

WvR
woensdag 14 september 2011

©2001-2024 WisFaq