Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Auto helling op

Een auto met een massa van 1000 kg heeft een motor die maximaal een vermogen van 90 pk (67,5 kWatt) kan leveren. De auto rijdt met een constante snelheid van 60 km/uur over een schuin omhoog lopende bergweg en daarbij ondervindt de auto een constante wrijvingskracht van 450 Newton.
Bepaal de maximale hellingshoek die de bergweg mag hebben opdat de auto zijn snelheid vast kan houden.

ik vermoed dat ik iets met de krachten moet gaan doen.

v=60km/h=16,67m/s
P=F·v
F=P/V
F=67500/16,67
Fauto=4049,19 Newton

Daarna loop ik vast hopelijk kunnen jullie me verder helpen

Met vriendelijke groet,

Ivo

ivo me
Student hbo - maandag 12 september 2011

Antwoord

Beste Ivo,

Je start is prima: je hebt berekend welke kracht de auto kan leveren. Een deel van deze kracht is nodig om de wrijving te overwinnen: 450 newton. De rest (4049,19 - 450)is 'beschikbaar' om de zwaartekracht te overwinnen. Hierbij gaat het natuurlijk alleen om de component van de zwaartekracht langs de helling (Fzh). Je zult wel hebben geleerd dat je deze component berekent met:
Fzh = Fz.sin$\alpha$
In deze vergelijking is de hellingshoek $\alpha$ de enige onbekende.

Succes!

GHvD
zondag 2 oktober 2011

Re: Auto helling op

©2001-2024 WisFaq