Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inflatie in procent

Hallo,

Door de inflatie van gemiddeld p% per jaar stijgt de prijs P1 van een zeker automerk in 3 jaar tijd tot een prijs P2 die door een formule zo wordt uitgedrukt:
P2=P1(1+p)3
Nu kost die wagen 22800 € en drie jaar eerder was dat 21800 € .Zoek het inflatiepercentagen P?
Invullen geeft:
22800=21000(1+p)3
(22800:21000)= (1+p)3
228/210=(1+p)3
1+p=3Ö1,085714286
p=(3Ö1,085714286)-1
p=0,027791884
p=2,78%(afgerond op 2 cijfers na komma
Klopt dit dan wel?
Groeten,
Rik

Rik Le
Iets anders - maandag 12 september 2011

Antwoord

Dit klopt inderdaad.

LL
dinsdag 13 september 2011

©2001-2024 WisFaq