Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepaling van n bij aantal kinderen

Hallo Wisfaq,

Overgrootvader had n kinderen en ieder van zijn kinderen had opnieuw n kinderen en ook die laatste haddn n kinderen.
Allen samen, grootvader inbegrepen , waren er 156 kinderen. Bepaal nu n ?
Ik kom niet tot een aanvaardbare vergelijking en ook tot geen oplossing.
Goede nacht

Rik Le
Iets anders - maandag 12 september 2011

Antwoord

Ik zou denken 1+n+n2+n3 moet samen 156 zijn. Je krijgt dan n3+n2+n-155=0 en n3+n2+n-155 laat zich ontbinden als (n-5)(n2+6n+31). De ontbinding laat zich redelijk gemakkelijk vinden omdat 155=5·31. De oplossing is n=5.

WvR
maandag 12 september 2011

©2001-2025 WisFaq