Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functies herschrijven

Hallo,,

ik moet kwadratische functies herschrijven.
in vorm a(x-x1)(x-x2) en de nulpunten vinden.

ik snap niet hoe ze dit doen..

bijvoorbeeld
a. -3x2+30x-30
b. 9x2-6x-44
c. -x2-200x+30 000

antwoorden van dit is a. x1= 5+ $\sqrt{ }$15 en x2= 5-$\sqrt{ }$15
ik snap hoe ze aan 5 komen dit is x=-b/2a
maar ik snap niet hoe ze aan $\sqrt{ }$15 komen.
kunt u mij hiermee helpen.
en bij b is het antwoord 9(x-x1)(x-x2) nulpunten zijn: x= 1/3 +/- $\sqrt{ }$5

ik snap echt niet hoe ze die x berekenen.

S.
Student universiteit - zondag 4 september 2011

Antwoord

De algemene formule voor een tweedegraads functie is:

y=ax2+bx+c

De nulpunten kan je bepalen met de abc-formule. Als je de functie in de vorm a(x-x1)(x-x2) wilt schrijven dan zijn x1 en x2 dus precies de nulpunten.

Zie 3. ABC formule

WvR
zondag 4 september 2011

©2001-2024 WisFaq