Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van de raaklijn met enkel een punt en de rico

Hallo,

Ik heb morgen mijn herexamen van wiskunde en mijn leraar mailt mij niet terug dus het zou heel fijn zijn als iemand me kan helpen met deze oefening!

Ik moet de raaklijn vinden voor f(x)= x3 en ik krijg ook gegeven dat de rico 3 is.

Ik heb dit zo proberen op te lossen, eerst heb ik de eerste afgeleide gezocht van de functie,
De eerste afgeleide is de rico. De afgeleide gelijkstellen aan de gegeven rico. Dan kan je de x-waarde berekenen waar de rico is zoals opgegeven.

dus: f'(x)= x3
= 3x2 = 3
x=1
Nu zou ik de oefening moeten kunnen oplossen aangezien ik de rico heb en een punt. Maar toch kom ik er niet uit.
Heeeeel erg bedankt als iemand me hierbij wil helpen!
Groetjes,


isabel
3de graad ASO - woensdag 24 augustus 2011

Antwoord

Hallo

Je weet dat voor x=1 de rico gelijk is aan 3
Het raakpunt P ligt op de kromme f(x) = x3, dus P(1,f(1)) = (1,1)
De raaklijn gaat dus door het punt P(1,1) en rico = 3

Denk erom dat ook : x = -1, je hebt dus nog een tweede raaklijn !

Lukt het zo?

LL
woensdag 24 augustus 2011

©2001-2025 WisFaq