Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derdegraadsvergelijking

Hallo,
Voor een wiskunde PO moet ik, aan de hand van een zelf gekozen voorbeeld, uitleggen hoe men een derdegraadsvergelijking op kan lossen. Maar hoe kom ik aan een voorbeeld dat gewoon werkt zonder dat ik vastloop...?? Ik ben al bijna 2 weken bezig met het vinden van een mooi voorbeeld, maar telkens loop ik in het midden ergens vast. Ik hoef niet te kunnen werken met complexe getallen. En het is de bedoeling dat mijn uitleg een beetje lijkt op de uitleg op deze site: http://home.wanadoo.nl/wvdput/Geschiedenis/Werkstuk/hoofdstuk_5.htm
Ik hoop dat jullie mij kunnen zeggen hoe ik aan een goedwerkend voorbeeld kom.

Met vriendelijke groet

Tom

Tom va
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 11 januari 2003

Antwoord

Neem 3·(x-2)(x+4)(x-8)=0! Ik weet al wat er uitkomt: x=2, x=-4 of x=8, dus even de haakjes weg en je hebt een lekker voorbeeld (zou je denken!):

3x3-15x2-84x+96=0

...of laat de 3 weg:
x3-5x2-28x+32=0

O nee.. toch niet..

Probeer eens:
x3-8x2+12x+21=0
Deze werkt!

...of:
x3-2x2+5x-4=0

WvR
zaterdag 11 januari 2003

©2001-2025 WisFaq