\require{AMSmath} Gelijkstellen aan nul Ik ben bezig met de volgende opdracht:Gegeven f(x)=$\sqrt{3x-4}-\sqrt{x-2}$Los exact op f'(x)=0Ik heb gedifferentieerd en ik kom uit op:f'(x)=3/2$\sqrt{ }$3x-4-1/2$\sqrt{ }$x-2Nu moet ik dus f'(x)=0 doen maar ik zou niet weten hoe ik dit moet doen dus kunt u me helpen? Mike Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 21 augustus 2011 Antwoord De afgeleide van $f(x) = \sqrt {3x - 4} - \sqrt {x - 2}$ is inderdaad $f'(x) = \frac{3}{{2\sqrt {3x - 4} }} - \frac{1}{{2\sqrt {x - 2} }}$, dus dat is mooi.Als je de afgeleide nul stelt en de vergelijking wilt oplossen dan zet je de breuken onder één noemer. Dat gaat dan zo:$\eqalign{ & \frac{3}{{2\sqrt {3x - 4} }} - \frac{1}{{2\sqrt {x - 2} }} = 0 \cr & \frac{3}{{2\sqrt {3x - 4} }} \cdot \frac{{\sqrt {x - 2} }}{{\sqrt {x - 2} }} - \frac{1}{{2\sqrt {x - 2} }} \cdot \frac{{\sqrt {3x - 4} }}{{\sqrt {3x - 4} }} = 0 \cr & \frac{{3\sqrt {x - 2} - \sqrt {3x - 4} }}{{2\sqrt {3x - 4} \sqrt {x - 2} }} = 0 \cr}$Dit is een geval van $\frac{A}{B} = 0 \Rightarrow A = 0\,\,als\,\,B \ne 0$Zie gebroken formulesDus $3\sqrt {x - 2} - \sqrt {3x - 4} = 0$ oplossen geeft je de nulpunten van de afgeleide.Zou dat lukken? WvR zondag 21 augustus 2011 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik ben bezig met de volgende opdracht:Gegeven f(x)=$\sqrt{3x-4}-\sqrt{x-2}$Los exact op f'(x)=0Ik heb gedifferentieerd en ik kom uit op:f'(x)=3/2$\sqrt{ }$3x-4-1/2$\sqrt{ }$x-2Nu moet ik dus f'(x)=0 doen maar ik zou niet weten hoe ik dit moet doen dus kunt u me helpen? Mike Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 21 augustus 2011
Mike Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 21 augustus 2011
De afgeleide van $f(x) = \sqrt {3x - 4} - \sqrt {x - 2}$ is inderdaad $f'(x) = \frac{3}{{2\sqrt {3x - 4} }} - \frac{1}{{2\sqrt {x - 2} }}$, dus dat is mooi.Als je de afgeleide nul stelt en de vergelijking wilt oplossen dan zet je de breuken onder één noemer. Dat gaat dan zo:$\eqalign{ & \frac{3}{{2\sqrt {3x - 4} }} - \frac{1}{{2\sqrt {x - 2} }} = 0 \cr & \frac{3}{{2\sqrt {3x - 4} }} \cdot \frac{{\sqrt {x - 2} }}{{\sqrt {x - 2} }} - \frac{1}{{2\sqrt {x - 2} }} \cdot \frac{{\sqrt {3x - 4} }}{{\sqrt {3x - 4} }} = 0 \cr & \frac{{3\sqrt {x - 2} - \sqrt {3x - 4} }}{{2\sqrt {3x - 4} \sqrt {x - 2} }} = 0 \cr}$Dit is een geval van $\frac{A}{B} = 0 \Rightarrow A = 0\,\,als\,\,B \ne 0$Zie gebroken formulesDus $3\sqrt {x - 2} - \sqrt {3x - 4} = 0$ oplossen geeft je de nulpunten van de afgeleide.Zou dat lukken? WvR zondag 21 augustus 2011
WvR zondag 21 augustus 2011
©2001-2024 WisFaq