Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Percentage

Beste,
Ik zou een som van 150 000 moeten overhouden maar moet daar 30% belastingen op betalen dus dan kom ik uit op een vraagprijs van 195 000. (150 000 · 0.3) Met andere woorden 45 000 meer.
MAAR: iemand anders zei me dat ik deze formule moest gebruiken: 150 000 · 100/ 70 = 214 286. Maar dit is 64 286 meer.
Wat betekent dit verschil en wat is de juist vraagprijs als men 150 000 wil overhouden.
Mvg

Lauwae
Iets anders - zaterdag 6 augustus 2011

Antwoord

Hoi Lauwaert,

Procenten rekenen, blijft altijd leuk zoals je ziet...

Die 'iemand anders' heeft wel gelijk..

Zie hier de (juiste) beredenering: Je verkoopt iets voor een bepaalde prijs. Van deze prijs moet je wel nog 30% aan de belasting overhandigen. Uiteindelijk wil je wel een bedrag van 150.000 in je handje hebben. Dat bedrag van 150.000 is dus het bedrag waar die 30% al vanaf gehaald is. Die 150.000 is dus 70% van de prijs die je zou moeten vragen. Wat is die prijs dan?
Je weet dat 150000 euro gelijk is aan 70%. Je wilt nu weten wat die 100% is (de originele prijs). Daartoe deel je 150.000 door 70 (dan heb je 1 procent), en vervolgens vermenigvuldig je het met 100 (dan heb je 100 procent). Et Voila! 150.000 : 70 · 100 = 214.285,71 (Jouw 'iemand anders' zet dit in een andere volgorde, maar blijft het zelfde).

Jij gaat er vanuit dat 150.000 het originele bedrag is, daar zet jij 30% bovenop, in de kennis dat die 30% er weer vanaf gehaald wordt door de belasting, maar dat is onjuist. Als je 150.000 euro hebt, daar zet je 30% bovenop, dan heb je een hoger bedrag (195.000). Van dit hogere bedrag zul je vervolgens 30% in moeten leveren. Zie in dat 30% van 195.000 (= 58.500) méér is dan 30% van 150.000 (= 45.000). Je houdt vervolgens dus minder over dan 150.000. Je telt er namelijk 45.000 bovenop en je moet 58.500 inleveren bij de belasting.

Dus bedank je vriend maar even voor de goede tip, anders had je nog verlies gedraaid.

Met vriendelijke groet,

Thijs Bouten

tb
zaterdag 6 augustus 2011

©2001-2024 WisFaq