Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Welke is die reeks

Van een meetkundige reeks van drie termen is de som van de termen 21 en de som van de kwadraten van de termen 189. Welke is die reeks.Stel a+ar+ar2=21;dan a2+(ar)2+(ar2)2 =189. Voor de 1ste vergelijking: a(1+r+r2)=21 $\to$
a=21/(1+r+r2). Nu "a", substitueren in de 2de verge-lijking:{(21/(1+r+r2)}2 .(1+r2+r4) = 189 $\to$
(r4+r2+1)/(r2+r+1)=189/441. De truc stel z=r2 werkt hier niet en daarom kan ik niet verder. Wie weet voor mij de juiste oplossing. Bij voorbaat hartelijk dank.

Johan
Student hbo - donderdag 4 augustus 2011

Antwoord

Johan,
Maak gebruik van de volgende betrekking:
(r6-1)/(r2-1)=((r3-1)/(r-1))(r3+1)(r+1)

kn
donderdag 4 augustus 2011

 Re: Welke is die reeks 

©2001-2024 WisFaq