Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Richtingscoefficient berekenen

Gegeven is f(x) = e3x-5
  1. Bereken de richtingscoefficient van de raaklijn aan de grafiek van f in het punt met (0,-4)
  2. Geef de vergelijking van de raaklijn aan de grafiek van f in het punt (0, -4).
Ik weet dat ik gebruik moet maken van differentieren, maar ik weet niet hoe ik van de e af moet komen. Kan iemand mij helpen met deze vraag. (ik mag geen gebruik maken van een grafische rekenmachine).

Bij voorbaat dank.

Groetjes,
Marloes.

Marloe
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 8 juli 2011

Antwoord

Wel aan! Eerst maar 's de afgeleide dan:

f'(x)=3e3x

Invullen van x=0 geeft je de richtingscoëfficiënt van de raaklijn in het punt (0,-4):

f'(0)=3e3·0=3

Heb jij even geluk! Helpt dat? Normaal gesproken kan er natuurlijk best een uitdrukking uit komen met 'e'. Dat is niet erg toch?

WvR
vrijdag 8 juli 2011

©2001-2024 WisFaq