Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eb en Vloed

We zijn bezig met een wiskunde PO en komen niet echt verder bij de formule van hoe je kunt berekenen wanneer het eb en vloed is? Kunt u ons deze uitleggen a.u.b? En wat voor 'n hoofdvraag zouden we kunnen stellen bij dit onderwerp, in verband met wiskunde?
Bij voorbaat dank!

Op http://co-ops.nos.noaa.gov/predmach.html Er stond gegeven:
The terms of the equation, h = Ho + Sum{fH cos[at + (Vo+u) - K]} , aredefined as follows:
h = height of tide at any time t.
Ho = mean height of water level above datum used for prediction.
H = mean amplitude of any constituent A.
f = factor for reducing mean amplitude
H to year of prediction.
a = speed of constituent A.
t = time reckoned from some initial epoch such as beginning of year ofpredictions.
(Vo+u) = value of equilibrium argument of constituent A when t = 0.
K = epoch of constituent A.

Hiermee kun je berekenen wanneer het eb en vloed is, maar hoe komen ze aandeze formule? Het is een opdracht voor wiskunde, dus we kunnen die formuleniet zomaar gebruiken, we moeten hem ook snappen. En als het kan, herleidenbv.

Sybill
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 10 januari 2003

Antwoord

Voordat we hier ons hoofd over gaan breken kan je natuurlijk al heel veel informatie halen van de website zelf. Zie http://tidesandcurrents.noaa.gov/
Er staat zelf een rubriek Frequently Asked Questions en daar kan je o.a. links vinden naar andere sites.

Maar waarom zou je het niet iets dichter bij huis zoeken? In WisFaq staat al het een en ander over Eb en vloed.

WvR
dinsdag 14 januari 2003

©2001-2024 WisFaq