Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 65264 

Re: Renteberekening

Bedankt voor de snelle reactie!
Ik kom er helaas nog niet uit. Zou jij een poging kunnen doen om de som voor mij in te vullen?
Weet je hoe de opgemelde vergelijking ook in een Excel formule is te vatten? Alavast reuze bedankt voor de hulp!!

P.S. Ik ben mij ervan bewust dat de rente opbrengst lager is dan de maandelijkse opname; dit is op zich geen probleem aangezien het kapitaal mag gaan slinken...

Marcel
Ouder - dinsdag 21 juni 2011

Antwoord

Noem het maandbedrag X, dan is X0=100.000. X1=aX0+b, waarbij a de groeifactor per maand is en b=-500 het bedrag dat je elke maand opneemt.

q65265img1.gif

Met X0, a en b bekend kan je formule verder invullen. Dit geeft:

q65265img2.gif

Dat geeft dan bij benadering zoiets als:

q65265img3.gif

Na 15 jaar betekent dit dat t=180 en dat geeft X18036.013

Zoiets?

Dit is wel een benadering. In Excel kom ik uit op ongeveer 36010 euro. Al met al valt dus reuze mee!

WvR
dinsdag 21 juni 2011

 Re: Re: Renteberekening 

©2001-2024 WisFaq