Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 47449 

Re: Bewijs sin (1/2 pi - x) = cos (x) zonder verdubbelingsformule voor sin

Hallo,

Hoe is deze formule voor de andere kwadranten te bewijzen(zonder de som formule)?

Als je zegt sin220=cos (90-220),dan heb je te maken met stompe hoeken.

Vriendelijke groet,

Robert

Robert
Leerling mbo - donderdag 16 juni 2011

Antwoord

Ga uit van de eenheidscirkel. Om verwarring te voorkomen spreek ik even van cos(u), de x- en y-as gebruik ik bij de eenheidscirkel.

Het getal u hoort zoals je weet bij een punt P op de eenheidscirkel. De cosinus vind je als x-coördinaat van P, de sinus als y-coördinaat van P.

Spiegel je nu de hele handel in de lijn y=x, dan komt P terecht in het punt P' dat hoort bij 1/2$\pi$-u. En de x-coördinaat van P is gelijk aan de y-coördinaat van P'. Vertalen we deze laatste opmerking in sinus en cosinus, dan staat daar cos(u)=sin(1/2$\pi$-u). Zoals gewenst was.

FvL
zaterdag 20 augustus 2011

©2001-2024 WisFaq