Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Meetkundige rij 5 termen

Goede avond,
Men vraagt de 5 termen van een Meetkundige Reeks te berekenen waarvan de som gelijk is aan 11111.
Dus:
a+aq+aq2+aq3+aq4=11111
en a=11111/(1+q+q2+q3+q4)(*)
S5= a(q5-1)/(q-1)=11111 geeft na uitwerking en vereenvoudigen eenzelfde resultaat als in (*)
Ontbreken er gegevens bij het probleem of ben ik niet goed bezig?. Op deze manier heb ik eigenlijk 1 vergelijking met 2 onbekenden, dus geen oplossing mogelijk..?
Groeten
Rik

Rik Le
Iets anders - donderdag 26 mei 2011

Antwoord

Je hebt dus oneindig veel oplossingen; in de opgave staat kennelijk `een', dus ik zou q=2 nemen en daar een a bij bepalen.

kphart
vrijdag 27 mei 2011

©2001-2024 WisFaq