Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het omschrijven van een natuurlijke logaritme

Hoi,

Ik probeer een formule om te schrijven naar de term W.
Kan iemand mij helpen?

235= 3 W/2 p t2*[(1+0.3)*ln (2b/(p*Ö(W/p))+ß1]

Hierbij komt 2x, op verschillende plaatsen, W voor.
Je kunt [(1.3)*ln (2b/(p*Ö(W/p))+ß1]
schrijven als
(ln 2b ^1.3-ln p^1.3- LNÖ(W)^1.3+LNÖ(p)^1.3+ß1)

Je kunt ook, als je de bovenstaande term tijdelijk a noemt
235= 3 W/2 p t2*a
schrijven als
W *a = 235*2*p*t2*1/3

Dus samen
W *(ln 2b ^1.3-ln p^1.3- LNÖ(W)^1.3+LNÖ(p)^1.3+ß1)= 235*2*p*t2*1/3

Kan iemand mij vertellen hoe ik alleen W overhoud aan de linkerkant?

Bij voorbaat dank!

Paul
Student hbo - maandag 16 mei 2011

Antwoord

Ik vrees voor je dat je die variabele W niet geïsoleerd krijgt.
Zelfs een vereenvoudigde vorm als 3W*ln(Ö(W) + 1) = 235 (die qua opbouw enigszins lijkt op die enorme formule van jou) wordt door rekenprogramma's onveranderd teruggegeven.

MBL
woensdag 18 mei 2011

©2001-2024 WisFaq