Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 64958 

Re: Schrijf functie als een veelterm

Bedankt voor uw antwoord. Inderdaad dat dacht ik ook, ik heb de opgave nog eens nagekeken en die is blijkbaar toch juist. (de oefening staat in mijn cursus in het deeltje afgeleiden: tweede en hogere orde afgeleiden)

De eindoplossing zonder bewerkingen die is vrijgegeven is de volgende:
5(x-2)3+24(x-2)2+38(x-2)+21

Echter zie ik niet in hoe ik daar aan kan geraken.

Bram
Student universiteit - zaterdag 14 mei 2011

Antwoord

O sorry! Op zo'n fiets!

        5x3-6x2+2x+1
5(x-2)3=5x3-30x2+60x-40
----------------- -
24x2-58x+41
24(x-2)2=24x2-96x+96
-------------- -
38x-55
38(x-2)=38x-76
-------------- -
21
Dus: 5x3-6x2+2x+1=5(x-2)3+24(x-2)2+38(x-2)+21
Zoiets?

WvR
zaterdag 14 mei 2011

©2001-2024 WisFaq