Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrische functies, uitgedrukt in radialen

Ik heb de volgende vergelijking :
cos2(x-1/5·p)=1
Het antwoordenboek geeft x= 1/5 p+ k · p
Hoe komen ze aan dit antwoord, hoe los je zulke vergelijkingen op?

Bente
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 11 mei 2011

Antwoord

Dit soort vergelijking los je op dezelfde manier als andere vergelijkingen maar dan anders.

Op 6. Goniometrische vergelijkingen oplossen kan je zien wat je daar voor nodig hebt.

Voor nu maar 's uitgewerkt. Probeer de stappen te volgen.

$
\large\begin{array}{l}
\cos {}^2\left( {x - \frac{1}{5}\pi } \right) = 1 \\
\cos \left( {x - \frac{1}{5}\pi } \right) = 1 \vee \cos \left( {x - \frac{1}{5}\pi } \right) = - 1 \\
x - \frac{1}{5}\pi = k \cdot 2\pi \vee x - \frac{1}{5}\pi = \pi + k \cdot 2\pi \\
x = \frac{1}{5}\pi + k \cdot 2\pi \vee x = 1\frac{1}{5}\pi + k \cdot 2\pi \\
x = \frac{1}{5}\pi + k \cdot \pi \\
\end{array}%
$

Vooral de laatste stap is wel iets om over na te denken, denk ik... Helpt dat? Zo niet nog maar verder vragen!

WvR
woensdag 11 mei 2011

Re: Goniometrische functies, uitgedrukt in radialen

©2001-2024 WisFaq