Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functie herschrijven

ik ben bezig met een vraagstuk over terugverdientijden en moet hierin de prijsstijgingen van energie meenemen.
De formule die ik hiervoor heb is vereenvoudigd:
(2·x)·(1,5x)=20,25 (dit geldt voor x=3)

Nu wil ik deze in excel ingeven als x=.....

Kan iemand me helpen met het herschrijven van deze functie?

stepha
Student hbo - maandag 18 april 2011

Antwoord

Dag Stephan,

Het eenvoudigste antwoord is: Dat kan niet. Maar dan zou ik deels liegen.

Je formule is van de form y=ax*bx. Als je deze om wilt schrijven naar de vorm x=..., dan kom je de Lambert W functie tegen.

x = LambertW(ln(b)*y/a)/ln(b)

Deze functie kun je niet invoeren in Excel, die kent hem niet.

Dan zou je, als je thuis bent in programmeren, in een macro een iteratie kunnen programmeren. Welke iteratie, dat is dan nog de vraag, er zijn verschillende benaderingen voor de LambertW functie, afhankelijk van welke waarden je wilt gebruiken.

Ik denk niet dat je dit is wat je wilt. Zowel, dan zie ik graag een vraag terugkomen. Echter dan geef ik vraag over aan één mijn mede-beantwoorders.

Mvg

Thijs Bouten

tb
dinsdag 26 april 2011

©2001-2025 WisFaq