Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van een raaklijn opstellen

Wat is het functievoorschrift van de raaklijn in het punt van de grafiek van de functie waarvoor geldt X=2

f(x) = 4·x3+x2-3·x+2

De grafiek van deze functie is gegeven op het interval [-5,5]

De raaklijn is y = ....

(Hoe reken je dit uit met rekenmachine (Casio CFX-9850GC)
De raaklijn is y = ....

Chris
Student hbo - dinsdag 12 april 2011

Antwoord

Het raakpunt is (2,f(2)) = (2,32) en omdat f'(x) = 12x2 + 2x - 3, vind je als rc van de raaklijn f'(2) = 49.
De raaklijnvergelijking is daarmee van de gedaante y = 49x + b en nadat je de coördinaten van het raakpunt hebt ingevuld, rolt er voor de waarde van b het getal -66 uit.
Hoe dat op de rekenmachine moet, weet ik niet maar laten we vooral wiskunde blijven doen en geen knopjesindrukkunde.

MBL
dinsdag 12 april 2011

©2001-2024 WisFaq