Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Invoeren logistische groei

Hoe kan ik de recursie formule 0.5m(t)* (1-0.02m(t)) invoeren in mijn grafische rekenmachine? Ik maak gebruik van een ti-84 plus

bij voorbaat dank

Hugo
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 7 april 2011

Antwoord

hoi hugo,

dat moet je inderdaad net weten. het is ook overal op het internet te vinden (meestal wel in engels).

bij een recursieve formule heb je wel meer gegevens nodig: de formule zelf (die heb je), de eerste t-waarde, en dan ook de erste m(t)-waarde.

je GR gebruikt wel andere letters, zoals je gewend bent.

je moet wat instellingen wijzigen: klik op MODE. Stel SEQ in op de vierde regel. druk op de knop y=, je merkt dat je nu een ander scherm hebt.

Bij nMin vul je de eerste t-waarde in (dus als de eerste waarde bijvoorbeelde m(1)=0, dan is de eerste t-waarde = 1).

Bij u(n) vul je de formule in. Let wel op: Waarschijnlijk ziet je formule er als volgt uit (met als beginwaarde als voorbeeld):

q64716img1.gif

hier staat dus m(t+1)=.... In je GR moet je invullen u(n)=.... Dat betekent dat je iedere t moet vervangen door n-1.

De formule die je invult wordt dus: 0,5*u(n-1)*(1-0,02*u(n-1)).
De n kun je vinden onder de (X,T,Æ,n)-toets. De u vind je onder 2nd-7.

als laatste moet je u(nMin) invullen. Dat wordt dan 0 (omdat m(1)=0).

Hoop dat je er uit komt... Via deze site http://mathbits.com/MathBits/TISection/Algebra2/sequences.htm vind je wat plaatjes erbij.

Mvg Thijs

tb
donderdag 7 april 2011

©2001-2024 WisFaq