Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden polynoom karakteristieke vergelijking

Beste,

In mijn boek staat een voorbeeld voor het diagonaliseren van een 3 x 3 matrix. Het bepalen van de karakteristieke vergelijking lukt met de regel van Sarrus, maar het ontbinden gaat steeds fout. De methode die ik zelf probeerde te gebruiken is de factor stelling. Ik weet dat je eerst de delers van de constante moet invullen om te kijken of de vergelijking gelijk aan 0 is. Is dit het geval, dan kun je de gehele vergelijking delen door deze factor met een staartdeling, maar hier gaat het bij mij fout.

Kunt u misschien mijn stappen aanvullen om van deze vergelijking 0 = det(A - lI) = -l3-3l2+4

tot het antwoord komt?
= -(l-1)(l+2)2

Als ik als factor 1 voor de constante kies, is de vergelijking gelijk aan 0. Nu geldt l = 1 Þ l-1. Hierdoor kan vervolgens de vergelijking gedeeld worden met een staartdeling.

(l-1) / -l3-3l2+4 \ -l2
-l3+l2
--------------- -
0 - 4l2+4

Wat voor waarde moet ik nu kiezen het geheel verder te ontbinden? Kunt u het aanvullen? Vriendelijk dank!

Jurgen
Student universiteit - woensdag 30 maart 2011

Antwoord

Zoiets dan maar:

q64638img1.gif

Hopelijk helpt dat!

WvR
donderdag 31 maart 2011

©2001-2024 WisFaq