Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verwachtingswaarde voor de lichaamslengte van dienstplichtigen berekenen

Op http://www.wiskundebijles.nl/statistiek/normaleverdeling1/norm_verd.htm, trof ik een vraagstuk over lichaamslengte berekenen. Ik heb daarvan vrijwel alles begrepen, behalve hoe men de variantie te weten 32.33612983 bepaalt.
Immers de formule luidt: Var(X)=E(X2)-{E(X)}2
E(X2)= Sigma x(i)·P[X=x(i)
Ik heb o.a. alle rel. freq. dichtheden bij elkaar opgeteld en kom uit op 1.000000946 zeg maar= 1, ja dat is de opp. van
de klokgrafiek. Ik zou graag weten hoe men deze variantie uitrekent! Bij voorbaat zeer veel dank.

Johan
Student hbo - zondag 27 maart 2011

Antwoord

Dag Johan,
Op de door jou genoemde site zie ik dat ze de standaardafwijking hebben berekend. De variantie is het kwadraat van de standaardafwijking.
Jouw formule Var(X)=E(X2)-{E(X)}2 klopt ook, maar dan bereken je E(X2) met Sigma x(i)2·P[X=x(i)].
Ben je dat kwadraatje inderdaad vergeten? Dan kom je volgens mijn negatief uit.
Als je alleen de relatieve frequentiedichtheden optelt krijg je per definite 1.
Een andere formule voor de variantie is het gemiddelde van de kwadraten van de afwijkingen van het gemiddelde, maar dat komt op hetzelfde neer. Het geeft alleen een beter begrip van wat je eigenlijk aan het doen bent.
Ik hoor het wel als je nog problemen hebt.
Groeten,
Lieke.

ldr
maandag 28 maart 2011

 Re: Verwachtingswaarde voor de lichaamslengte van dienstplichtigen berekenen 

©2001-2024 WisFaq