Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Minimale oppervlakte cilinder

Beschouw een cylindrisch vat zonder deksel met volume V. Als de opp van het vlak minimaal is, welk verband is er dan tussen de hoogte h en de straal r? En de mogelijke antwoorden zijn h=0,75r of h=r of h=1,5r of h=2r
Voor de opp zonder deksel heb ik pr2+2prh
maar vind dan voor 1ste 2,5pr2 en 2de 3pr2 en 3de 4pr2 en 4de 5pr2, dus mijn antwoord is het 1ste, maar moet het 2de zijn?

Vannes
3de graad ASO - donderdag 24 maart 2011

Antwoord

Vannesta,
Invullen van h=V/pr2 in de formule voor de oppervlakte geeft:
O(r)=pr2+2V/r.Nu is O'(r)=2pr-2V/r2=0 als r3=V/p,dusV=r3p en
h=V/pr2= r.

kn
donderdag 24 maart 2011

Re: Minimale oppervlakte cilinder

©2001-2024 WisFaq