Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inhoud van een viervlak

Hallo, in een gestelde vraag las ik dat de inhoud van een viervlak 1/3Gh zou zijn maar de formule 1/6dhx waarbij d de loodrechte lijn is vanuit een top van een regelmatige driehoek op het midden van de t.o.g. zijde is. en h de hoogte en x de zijde van de viervlak. is deze formule ook goed voor de inhoud van een viervlak?
Ik had het zelf al geprobeerd maar kwam er niet uit, kan iemand mij helpen?
alvast bedankt

ek
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 7 januari 2003

Antwoord

Met 1/2xd reken je de oppervlakte van één zijvlak uit, dus de inhoud van het viervlak wordt:
I=1/3·1/2xd·h=1/6·xdh

Als je goed kijkt, dan gebruik je dus ook de formule I=1/3Gh.
Kennelijk is G=1/2xd. Dus het klopt.

WvR
woensdag 8 januari 2003

©2001-2024 WisFaq