Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Niet-differentieerbare functie

Beste mensen,

Ik heb vaak gelezen dat bepaalde functies, ondanks het feit dat ze continu zijn en een limiet hebben, toch geen afgeleide hebben omdat die limiet naar oneindig gaat. Als voorbeeld daarvan worden vaak wortelfuncties gegeven, zoals de derdemachtswortel uit x. De raaklijn aan de grafiek in de oorsprong is verticaal.
Ik begrijp niet goed hoe je kunt bepalen dat deze functie bij x=0 geen afgeleide heeft mbv de afleidings-formule
f(x)= lim f(x+h) – f(x).
h naar 0 h
Kunnen jullie mij dat uitleggen?

Alvast bedankt!

Lisi

Lisi R
Iets anders - dinsdag 22 februari 2011

Antwoord

Hallo

We berekenen de afgeleide van de functie y = 3Öx voor x=0.

q64369img1.gif

De afgeleide bestaat dus niet in 0.

Ok?

LL
dinsdag 22 februari 2011

©2001-2024 WisFaq