Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Extrapoleren

hoe kan je het makkelijkste extrapoleren?

lisa
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 13 februari 2011

Antwoord

Je neemt uit je tabel met meetwaarden de laatste twee gegevens.
Daarmee bepaal je gemiddelde afname/toename per tijdseenheid en daarmee reken je dan door.
Een simpel voorbeeld is waarschijnlijk beter dan allerlei mooie zinnen.
Stel dat je tabel aangeeft dat er in 2003 een aantal N = 1260 was en in 2007 een aantal N = 1800.
Dan is er in 4 jaar een toename geweest van 540, dus gemiddeld per jaar 135.
Je neemt nu aan dat die gemiddelde toename ongewijzigd blijft.
Als je nu zou willen schatten welk aantal er in 2012 is (dus 5 jaar later dan 2007), dan redeneer je als volgt. In 2007 was N = 1800 en als er nu elk jaar 135 bijkomt, dan heb ik er over 5 jaar dus 1800 + 5*135
Het zal wel duidelijk zijn dat deze manier van schatten helemaal fout kan blijken te zijn. Niets garandeert immers dat die gemiddelde toename ongewijzigd blijft. Als je een schatting wilt doen voor een jaar dat erg ver in de toekomst ligt, zal het ook wel niet altijd erg precies zijn.

MBL
maandag 14 februari 2011

©2001-2024 WisFaq