Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Patiënt onder narcose

Om een patiënt onder narcose te brengen wordt 800mg van een verdovingsmiddel in de bloedbaan van de patiënt gespoten. Door de werking van de nieren neemt die hoeveelheid met 29% per uur af.
  1. wat is de groeifactor per uur van de hoeveelheid verdovingsmiddel die nog in de bloedbaan aanwezig is?
  2. schrijf de nog aanwezige hoeveelheid H in mg als een functie van de tijd t in uren die verstreken is sinds het inspuiten van het middel
  3. teken de grafiek van H als functie van de tijd t
  4. tijdens de operatie moet zich minstens 300mg verdovingsmiddel in de bloedbaan bevinden. bereken na hoeveel tijd er dient bijgespoten te worden
  5. de patiënt mag pas uit bed als de hoeveelheid verdovinsmiddel in de bloedbaan tot onder 2mg is gezakt. na hoeveel tijd vanaf de inspuiting is dit gebeurd.

eva
3de graad ASO - zaterdag 29 januari 2011

Antwoord

Heb je misschien ergens een les gemist?
  1. 29% afname komt overeen met een groeifactor van 0,71. Zie Rekenen met procenten en groeifactoren.
  2. De formule wordt H=b·gt met t in uren, g de groeifactor per uur en b is de beginwaarde bij t=0. Dan zal dat wel lukken?
  3. Zelf doen.
  4. Neem H=300 bij de formule van b. en dan t berekenen.
  5. Idemdito met H=2.
Zou dat lukken? Zo niet, dan maar verder vragen. Laat dan ook over zien waar je vastloopt.

WvR
zaterdag 29 januari 2011

©2001-2024 WisFaq