Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 63935 

Re: Vectorvoorstelling van raaklijn bepalen

Ik heb dezelfde vraag, hier was ik zelf ook al op gekomen. Maar vanuit daar kom ik niet verder, nog wat extra toelichting zou fijn zijn.
Groet, Max

Max
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 25 januari 2011

Antwoord

Bij 1)
De raaklijn die je zoekt, moet evenwijdig zijn aan het (x,y)-vlak. Met het normale assenstelsel voor ogen, zou je kunnen zeggen dat de gezochte raaklijn horizontaal moet zijn. Uiteraard gaat de gezochte lijn ook door het punt P en dús geldt z = 2 (de derde coördinaat van P).
Snijd daarom het reeds bekende raakvlak met het vlak z = 2.

Bij 2)
Eigenlijk dezelfde situatie: snijdt het raakvlak met het vlak x+2y=3.

MBL
dinsdag 25 januari 2011

©2001-2024 WisFaq