Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afstand 2 steden

Hamburg en Tunis liggen op dezelfde Oosterlengte 10° OL Hamburg ligt
op 54 ° NB en Tunis op 36 NB.
1) Welke hoek vormen de voerstralen uit het midden van de aarde naar die steden ?
2) Hoever liggen die steden van elkaar ?
Is het eerste antwoord 90 Graden ? En het tweede??.
We zijn wel op een bolvlak bezig en ik weet niet goed of dit vraagstuk past in vlakke goniometrie, waar het dus wel gesteld wordt.?
Groeten,
Rik

Rik Le
Iets anders - maandag 24 januari 2011

Antwoord

Hallo

Vermits de 2 steden om dezelfde OL liggen is de hoek gewoon 54 - 36 = 18° = a

De afstand is dan de booglengte l met

l = R.a met a in radialen en R = 6400 km.

Je kunt ook het volgende bedenken :

18° is 1/5 van 90°, dus de afstand is

1/5 van 10000 km (van noordpool tot evenaar).


LL
maandag 24 januari 2011

©2001-2024 WisFaq