Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Complementaire kansen

Jullie hebben deze opgave als voorbeeld gebruikt:

Voorbeeld
Je gooit met 10 munten. Wat is de kans op minstens 1 kop ?

P(minstens 1 kop)=1 - P(nul kop)=1 - 0,510=0,999

Ik heb morgen een SE, maar waarom doen jullie 1-P(NUL KOP).. Waarom nul kop is nu mijn vraag?

Alvast bedankt!

Paul
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 23 januari 2011

Antwoord

Het aantal keren 'kop' bedraagt toch 0, 1, 2,.....,10 ?
Je wilt alle gevallen 1,2,3,.....,10 hebben. Als je dit rechtstreeks zou doen, moet je 10 afzonderlijke kansen berekenen en vervolgens optellen. Een hele klus, lijkt mij.
De enige uitslag die je niet hebben wilt, is 0 keer 'kop'. Vandaar dat je alleen deze ene kans uitrekent en aftrekt van 1.
En dat scheelt me een werk......!

MBL
zondag 23 januari 2011

©2001-2024 WisFaq