Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 64127 

Re: Re: Functie formules

Ok dat begrijp ik nu, ik begrijp alleen dit niet:

q=3p-2
q+2=3p
p=(q+2)/3

Waarom wordt dat zo gedaan?

Rick
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 23 januari 2011

Antwoord

Als je p wilt uitdrukken in q dan moet je uiteindelijk iets hebben van de vorm 'p='. Helaas geeft de formule q=3p-2 wel het verband aan tussen p en q maar daarbij is q uitgedrukt in p. Jammer wel...

Maar je kunt met de formule ook p uitdrukken in q. Het is een kwestie van 'p' oplossen. Net als bij andere vergelijkingen. Dus:

q=3p-2
links en rechts 2 optellen
q+2=3p
links en rechts delen door 3
(q+2)/3=p
even omdraaien
p=(q+2)/3

...en dan heb je p uitgedrukt in q. Tada...

WvR
zondag 23 januari 2011

©2001-2024 WisFaq