Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vereenvoudigen

Hallo,

ik kan de onderstaande uitwerking niet volgen. Wie kan het mij uitleggen?

Deze vergelijking berekent een kans.
Kans = (1-p)3.p3+3p(1-p2.p2+3p2(1-p).p+p3.1

Dit wordt vervolgens vereenvoudigd naar:
= (p3{1+3(1-p)+3(1-p)2+(1-p)3}
= p3{1+(1-p)}3

Oplossing:
Kans = 1-p3(2-p)3

Ik snap niet hoe die vereenvoudiging werkt. Zijn daar regels voor die ik (nog) niet ken? En waarom gebruiken ze { } als haakjes?

Sonja
Student universiteit - zondag 16 januari 2011

Antwoord

Men heeft de factor p3 voor de haakjes geplaatst en het gedeelte dat overblijft achterstevoren opgeschreven.
Daarna is ook nog gebruik gemaakt van een zogeheten merkwaardig produkt, namelijk dat (a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3.
Bij jou moet je lezen a = 1 en b = 1-p
Ten slotte: die vreemde haakjes zijn accolades en men gebruikt ze wel om een opeenhoping van veel dezelfde soorten haakjes iets leesbaarder te maken.
Maar je mag ze gerust door ronde haakjes vervangen, hoor.

MBL
zondag 16 januari 2011

©2001-2024 WisFaq